В Еквадор става страшно, мирише на гражданска война

Местните власти в Гуаякил, епицентър на насилието, казаха, че е имало инциденти с "превземане" в пет болници в най-големия град в страната, но полицията и войниците са възстановили реда

Свят
08:34 - 10 Януари 2024
2650
В Еквадор става страшно, мирише на гражданска война

Въоръжени мъже нахлуха в ефира на еквадорска телевизия и подтикнаха президента на страната Даниел Нобоа да заяви, че тя е в състояние на "вътрешен въоръжен конфликт", часове след като бе издаден списък с банди, набелязани като терористични организации и военни цели.

Превзелите телевизионната станция TC Televisión 13 души бяха арестувани, но последните часове бяха съпътствани и от други инциденти. Отвлечени са най-малко 7 полицаи в три отделни случая, в поне четири провинции имаше експлозии, за които никоя групировка не е поела отговорност. Петима са убити при стрелба по преминаващи автомобили в столицата Кито.

Нападението по време на предаването в Гуаякил около 14 ч. местно време (12 ч. българско) бе излъчвано около 20 минути и при нахлуването на мъже предимно в черно служители на телевизията бяха заставени да се скупчат на пода, чуваха се изстрели и викове "без полиция" (включително от водещ). Бяха взети и заложници, впоследствие освободени. Полицията първо успяла да осигури периметър около сградата, да изведе всички служители и след това влезли нейни части.

Местните власти в Гуаякил, епицентър на насилието, казаха, че е имало инциденти с "превземане" в пет болници в най-големия град в страната, но полицията и войниците са възстановили реда. Не е известно какво точно е свързано с инцидентите.

Часове след бягството на лидер на бандата "Лос Чонерос" от затвор в Еквадор бе обявено 60-дневно извънредно положение в понеделник. Нобоа пое властта миналата година, обещавайки да спре насилието, свързано с търговията с наркотици, няколко месеца след като кандидат-президентът Фернандо Виявисенсио, обещавал изкореняване на престъпността, бе убит по време на предизборната си кампания.

Според правителството кризата е резултат от плана за изграждане на нов затвор с висока степен на сигурност, където да отидат задържаните лидери на престъпните банди, ново разузнавателно звено и по-сериозно въоръжаване на силите на реда. Предвижда се особено опасните затворници временно да бъдат пращани на специални "плаващи затвори".


В отговор престъпниците опитват да сплашат населението с вълна от насилие.

"Събитията днес показват, че решенията, взети от националното правителство, се отразяват тежко на криминалните структури и в отговор отприщиха вълна от насилие, за да плашат населението. За целта извършиха кървави и безпрецедентни актове в историята на страната... но опитът ще се провали", каза в обръщение до жителите началникът на щаба на въоръжените сили Хайме Вела Ерасо; във видеото е заедно с представители на армията и кабинета. "От този момент всички терористични групи в указа се превръщат във военен цел" и е нужна подкрепа от всички граждани.