В ЕС няма съгласие за списък на безопасните държави

Новини
12:02 - 27 Юни 2020
981
В ЕС няма съгласие за списък на безопасните държави

Посланиците на държавите-членки на ЕС не постигнаха споразумение за списъка с безопасни държави, чиито граждани могат свободно да пътуват в съюза от 1 юли. Съединените щати, Бразилия и Русия не са включени в списъка на безопасните страни. Посланиците се събраха вчера, за да изготвят критерии за свободен достъп на европейска територия, а дискусиите продължиха и през нощта.

В списъка за обсъждане бяха включени около 20 държави, но посланиците поискаха да се консултират с правителствата си. Неофициални отговори се очакват тази вечер.

Американските граждани може и да получат позволение да влизат в съюза, но ако преминават проверка на температура, съобщават американски представители. Европейската комисия препоръча първо да се отворят вътрешните граници в блока на 15 юни, а на по-късен етап, на 1 юли, и външните. Първият етап не мина по план.

Гърция продължава да прави тестове за Covid-19 на граждани на редица европейски държави, сред които Франция, Италия, Нидерландия и Испания, налага и карантина, докато излязат резултатите от изследванията. Чехия не допуска туристи от Португалия, Швеция и части от Полша.

В блока преобладава становището, че Европа трябва да отвори границите си за тези държави, които имат подобна или по-добра епидемична ситуация, но остават въпросите как да се направи подобна оценка и до колко са достоверни подадените данни.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на болестите - Съединените щати, Мексико, Бразилия и по-голямата част от Латинска Америка, Русия, Южна Африка и Саудитска Арабия са с по-тежка епидемична ситуация от Европейския съюз.