В ЕС започва битка за 1 трилион евро

Заради Брекзит в бюджета зейва дупка от 75 млрд. евро за следващите седем години

Икономика
12:42 - 20 Февруари 2020
1923
В ЕС започва битка за 1 трилион евро

Лидерите на 27-те страни-членки на ЕС се събират извънредно днес в Брюксел, за да обсъдят общия бюджет за периода 2021-2027 г.

Миналата седмица председателя на Европейския съвет Шарл Мишел предложи бюджет, който предвижда намаление на част от досегашните разходи.

Ограничаването на средствата е свързано с оттеглянето на Великобритания от ЕС, което води до недостиг от 75 милиарда евро за следващите седем години.

Мишел предлага бюджетният недостиг да бъде преодолян с въвеждането на нови данъци за европейските граждани.

Председателят на ЕС предлага заедно с това всяка държава да внася в европейската хазна 1,074% от брутния си национален доход. Европарламентът обаче настоява вноската да бъде 1,3 на сто, а Еврокомисията - 1,1%, предаде БНР.

И при трите варианта става дума за повече от един трилион евро за седем години.

"Чакането няма да направи нещата по-лесни, време е за решения", каза Шарл Мишел в обръщение преди срещата на върха.

Според Европейската комисия предложението на Мишел е "добра отправна точка". Според Европейския парламент предложението е "незадоволително", "разочароващо" и "неприемливо".

Преразпределението на средствата по отделните пера, как да бъде запълнена оставената от Великобритания бюджетна празнина и как ще се справи съюзът с предизвикателствата, поставени от климатичните и технологичните промени са само някои от конфликтните моменти.

Тези въпроси поставят разделителни линии между богатите държави, които са донори на европейската хазна (нетни вносители), и тези, които получават повече, отколкото внасят.

Конфликтните точки заплашват страните-членки за първи път в историята си да изпаднат в тежка ситуация, при която от 1 януари да няма общ бюджет, следователно да спрат евросредствата, обясни близък до преговорите източник от Брюксел.

За България традиционните политики - кохезионна политика и обща селскостопанска политика, остават водещи области в многогодишната финансова рамка.