В Естония са най-умните ученици, даскалската заплата е 1300 евро

В балтийската страна универсалното основно образование е в училищата, които се посещават на възраст от 7 до 16 г

Свят
16:52 - 29 Декември 2019
2656
В Естония са най-умните ученици, даскалската заплата е 1300 евро

Естония е най-новата европейска образователна централа със завидна производителност. На международни тестове учениците от балтийската страна превъзхождат тези от основните европейски икономики, включително от Великобритания, Германия и Франция.

В публикуваното в началото на декември международно изследване PISA естонските ученици показаха, че са най-умните в Европа. За разлика от тях българските 15-годишни постигнаха разочароващи резултати и се класираха на последно място по функционална грамотност сред страните от ЕС.

Родните деветокласници са между 50-о и 60-о място  по четивна грамотност сред 79 държави от изследването.

“Първо трябва да полеем и след това да берем плодовете. Най-добрите по PISA са в тези страни, където най-добрите ученици са станали учители”, коментира българският образователен министър Красимир Вълчев. Той е убеден, че учителските заплати трябва да са поне 120% от средните за страната.

Рецептата за успех в основното образование в Естония се състои от мотивирани ученици, трудолюбиви и професионални учители с достатъчно високи заплати, които не са ограничени от строги учебни програми. В Естония универсалното основно образование е в училищата, които учениците посещават на възраст от 7 до 16 г., като някои остават да се подготвят за висше образование.

Разходите за образование в малката балтийска страна не са особено високи. По данни на ОИСР от 2016 г., за да развива умовете на своите деца, Естония отделя 2,9% от своя БВП при население от 1,3 млн. души. Сметката показва, че в България предвидените средства са доста по-малко спрямо 7-милионното ни население. В следващия бюджет българските власти предвидиха 4,813 млрд. лева, което е 3,8% от БВП.

За заплати на учителите си обаче Естония не пести пари, а ако България иска да я стигне, ще трябва да развърже кесията. Минималното възнаграждение за учител в средно училище в Естония от 2020 г. ще бъде 1315 евро на месец, или около 2630 лв., пишат местни медии. Така от 1 януари възнаграждението в естонските училища се вдига с 65 евро. В България също се планира най-малко 17% увеличение на учителските заплати догодина, но сравнението отново не е в полза на българските педагози. Образователният министър предложи минималните размери на основната заплата на младите учители през 2020 г. да не са под 1085 лв. Тази година те получаваха най-малко 920 лв.