В Европа протестират срещу Джони Деп

Фенове в защита на карибския пират бойкотират „Фантастични животни 3“ и „Аквамен 2“

Култура
15:03 - 13 Август 2021
3968
В Европа протестират срещу Джони Деп

Протести срещу Джони Деп се готвят в Европа, след като организаторите на филмовия фестивала в Сан Себастиан обявиха, че се готвят да му връчат наградата „Доностия“ за цялостно творчество. В отворено писмо от асоциацията, посветена на жените Solace Women's Aid, са категорични, че решението носи пагубно послание.

„Това е обидно, особено в година, в която домашното насилие се увеличи“, твърдят от там, позовавайки се на определението „бияч на жени“, което доскорошният холивудски ас получи, след като загуби делото за клевета от The Sun.

От Асоциацията на жените в киното и аудиовизията в Испания също излязоха със становище. „Това говори лошо за фестивала и неговите лидери и пренася лошото послание, че няма значение дали си насилник, когато си добър актьор“, твърди президентът на организацията Кристина Андрю, която допълни, че в момента се разучават потенциални „следващи стъпки“ във връзка с казуса.

От фестивала в Сан Себастиан все още не са излезли с официално изявление по повод критиките, отправени към тях във връзка с Деп. В позицията си по повод обявяването на наградата организаторите изтъкнаха обаче, че екранният карибски пират е „един от най-талантливите и многопластови актьори в съвременното кино“. Отличието ще му бъде връчено на 22 септември.

На фона на негативните реакции от обявения приз друг европейски фестивал също засвидетелства подкрепата си за Джони Деп. Става дума за форума в Карлови Вари, който също обяви, че по-късно този месец ще отличи звездата от „Едуард Ножиците“.

Това са първите новини със знак плюс в кариерата на актьора след злополучното съдебно решение за делото с The Sun. След като в Обединеното кралство Деп не успя да докаже без съмнение, че е упражнявал насилие върху бившата си вече съпруга, той бе помолен да се оттегли от ролята на Гринделвалд във „Фантастични животни 3“. Преди две седмици пък стана ясно, че холивудското студио MGM се опитва да „погребе“ един от последните филми с участието на Деп - „Минамата“. Това поне заяви в отвореното си писмо до компанията режисьорът на заглавието – Андрю Левитас.

Въпреки съдебното решение неотлъчно до актьора застанаха и верните му почитатели, които продължават да поддържат кампанията „Справедливост за Джони Деп“ (#JusticeForJohnnyDepp) в социалните мрежи. Нещо повече, след като големите продуцентски компании отказаха да се съобразят с натиска, налаган от множеството петиции в подкрепа на капитан Джак Спароу, феновете предприеха нов подход и вече заплашват, че ще бойкотират филми като „Фантастични животни 3“ и „Аквамен 2“, където с участие се разписва Амбър Хърд.

Джони Деп не е единственият филмов деец с опетнена репутация в Холивуд, зад който застават от феста в Сан Себастиан. Именно там Уди Алън засне най-скорошния си филм - „Фестивалът на Рифкин“, а миналата година дори откри кинофорума.