В Гърция обсъждат служебен премиер и дата за нови избори

Президентът Катерина Сакеларопулу привика спешно лидерите на парламентарните партии

Новини
12:57 - 24 Май 2023
2025
В Гърция обсъждат служебен премиер и дата за нови избори

Лидерите на петте гръцки партии, които са в парламента след вота в неделя, пристигнаха на извънредна среща при президента Катерина Сакеларопулу.

Обсъжда се липсата на възможност за коалициенен кабинет и предложението за служебен премиер.

След като лидерите на трите партии, които получиха мандат за съставяне на правителство отказаха да преговарят за коалиция, днес се провежда среща при президента Катерина Сакералопулу. Целта на срещата е да се потвърди невъзможност за сформиране на кабинет и да се обсъди кандидатурата на служебен премиер. По предварителна информация

Гърция ще се управлява до изборите от председателя на Върховния съд Йоанис Сармас, ако лидерите на партиите подкрепят тази кандидатура.

Процедурата по насрочване на извънредни парламентарни избори изисква избраните депутати на вота на 21 май да положат клетва в неделя, а на следващия ден ще се разпусне парламентът с политически живот само един ден.

Вероятната дата за извънредните избори е 25 юни. За тази дата има съгласие между лидерите на партиите и се очаква президентът да приеме предложението на политическите сили.

До извънредни избори се остигна, след като спечелилата вота "Нова демокрация" в лицето на лидера Кириакос Мицотакис отказа да преговаря за коалиция. След предстоящия вот се очаква консерваторите да съставят еднопартийно правителство,защото изборите се провеждат по закон, който дава бонус до 50 депутатски места на първата партия.