В Гърция пак тресе, усети се в София

Балкани
21:08 - 04 Март 2021
2533
В Гърция пак тресе, усети се в София

Поредно силно земетресение удари Гърция преди минути. То е било с мощност 5,8 по Рихтер, съобщава Геодинамичния институт на Националната обсерватория в Атина. Епицентърът е бил на 17 километра югозападно от Еласона, в същия район, където вчера имаше и друго с магнитуд 6. Дълбочината е била на около 10 км.

Потребители в социалните мрежи у нас също споделиха, че са усетили труса.
"Направо се залюляха лампите, доста силно беше, вие усетихте ли", пита мъж от столицата. 

Подобна реакция бе и преди няколко дни, когато хора коментираха, че трусът е бил наистина мощен, за да се усети чак в София. 



Земетресението е било усетено в Тесалия, Ахая и Атина.

Според сеизмолози се касае за вторични трусове. 

В 11,36 ч. тази сутрин отново в околностите на Еласона бе регистриран нов трус с магнитуд от 4,4 по скалата на Рихтер. Земетресението е било на 245 км северозападно от Атина и на 13 км южно - югозападно от Еласона.

Вчера същият район бе ударен от 6,3 по Рихтер, което причини значителни материални щети, а десетки къщи в селата Месохори и Дамаси рухнаха, но не се съобщаваше за човешки жертви.

От тази сутрин екипи на гръцкото министерство на инфраструктурата започнаха широкомащабни проверки на обществените сгради в района на земетресението.

Професорът по сеизмология в Солунския университет Костас Папазачос не изключва възможността за много силен вторичен трус с магнитуд като първия, като добавя, че след него ще последват няколко вторични труса.