В Гърция са унищожени над 109 000 пчелни кошера от наводнинения

ЕС
17:08 - 26 Септември 2023
2196
В Гърция са унищожени над 109 000 пчелни кошера от наводнинения

Над 109 000 пчелни кошера са били разрушени от катастрофалните наводнения в Тесалия, Централна Гърция, в началото на месеца, предаде гръцката телевизия „Скай“.

Гръцкият министър на аграрното развитие и храните Лефтерис Авгенакис се срещна с пчеларите от Тесалия и обеща, че ще бъдат взети мерки за техния сектор.

Искането на производителите на мед е решаване на проблемите, породени от последиците от средиземноморския циклон „Даниел“, който отне човешки животи и причини неизмерими материални щети. Те настояват и за незабавно изплащане на обезщетения, предаде БТА.

„Намерението ми е да използвам докрай всяка възможност за подкрепа на пчеларството“, заяви Авганакис.

Според него трябва да има постоянно сътрудничество между институциите и пчеларите, за да се включи цялата пчеларска дейност в застрахователната рамка на Агенцията за земеделски застраховки.

След наводненията в Тесалия  мъртвите селскостопански животни са 110 000, а птиците -  135 000. До момента са събрани 75 процента от тях.

Зам.-министърът на климатичната криза и гражданската защита Евангелос Турнас заяви, че 7 процента от добитъка на Тесалия е загубен.