В Гърция забраниха пушенето в присъствието на деца

След ограничението да се дими в кола пред малолетни и глобата от 1500 евро е готова нова промяна в закона

Топ
13:43 - 19 Септември 2019
1569
В Гърция забраниха пушенето в присъствието на деца

Гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикиляс забрани пушенето на всички обществени места, където се намират деца. В южната ни съседка започва и кампания "антидрога". За продажба на алкохол и цигари на малолетни ще бъдат налагани рекордни глоби, които могат да стигнат до 10 000 евро.

Министърът на здравеопазването заяви пред медиите снощи, че продължава борбата срещу пушенето в присъствие на деца. След забраната да се пуши в кола пред малолетни и глобата от 1500 евро е готова нова промяна в закона, която до края на месеца влиза в сила. Министерството на здравеопазването забранява пушене дори на открити детски площадки, в двора на училища и детски градини. Парламентът ще гласува размера на глобите, които се очаква да надхвърлят 1000 евро.

Министър Кикиляс, който е лекар и бивш спортист, съобщи, че в началото на октомври стартира огромна кампания срещу тютюнопушенето сред младите хора. "Това трябва да престане. Длъжни сме пред младите хора", зарича се Кикиляс.

От началото на учебната година полицията извърши стотици проверки в училища за разпространение и употреба на наркотици. Специалисти алармират, че възрастта за употреба на хашиш и марихуана е спаднала до 12-годишните.