В Германия искат по-строги мерки срещу Covid

През последните 24 часа в страната са починали 154 души

ЕС
17:38 - 05 Ноември 2021
2661
В Германия искат по-строги мерки срещу Covid

Времето за действие е сега, предупредиха германски политици в редица медийни изяви, изразявайки опасения, че правителството не прави достатъчно в борбата срещу коронавируса на фона на нарастващия брой на заразените. Това предаде ДПА.

Министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер призова за среща между премиерите на 16-те провинции и кабинета на канцлера Ангела Меркел. "Решения трябва да се вземат сега, не след две или три седмици. Трябва да предпазим страната от локдаун", заяви той.

Кречмер настоя и за въвеждането на ново законодателство, което да подсигури инструменти за справяне с пандемията.

"Трите партии, които се опитват да сформират нова управляваща коалиция в Германия, дадоха погрешен сигнал, че извънредното положение е приключило", заяви още Кречмер, имайки предвид изтичането на 25 ноември на срока на действие на извънредното законодателство, което дава на федералното правителство допълнителни правомощия в кризата.

Премиерът на провинция Тюрингия Бодо Рамелов също призова за въвеждането на нова административна рамка след 25-и, а премиерът на провинция Рейнланд-Пфалц Малу Драйер поиска обвързващи правни основания за мерките, но се обяви против единни разпоредби в цялата страна.

В петък институтът "Роберт Кох" съобщи, че седемдневната заболеваемост в Германия е достигнала 169,9 на 100 000 души от населението, надминавайки най-високата стойност от 169,3, регистрирана на 26 април по време на третата вълна. През последните 24 часа в страната са починали 154 души, заразени с коронавирус.