В Германия нарекоха отравянето на Навални "частично вероятно"

Той се разболя сутринта на 20 август по време на полет от Томск до Москва

Свят
15:04 - 24 Август 2020
2069
В Германия нарекоха отравянето на Навални "частично вероятно"

Властите в Германия смятат отравянето на руския опозиционер Алексей Навални за "частично вероятно". Това заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от "Ройтерс".

В Берлин са убедени, че Навални има нужда от предоставяне на лична защита, добави той.

За да се увери, че политикът наистина е бил отровен, както настояват неговите привърженици, Германия трябва да получи повече информация за случилото се. Това междувременно отбеляза германският външен министър Хайко Маас по време на пресконференция в украинската столица Киев.

"В случая с Навални липсват много факти: медицински и вероятно криминалистични", цитира агенцията, цитирана от Маас. "Трябва да ги изчакаме."

Навални се разболя сутринта на 20 август по време на полет от Томск до Москва. Заради това самолетът направи спешно кацане в Омск, където политикът беше хоспитализиран в отделението за токсична терапия на градската болница. Навални изпадна в кома. Омските лекари не се придържат към версията на привържениците на опозиционера за отравянето му, те казаха, че в анализите на политиката не могат да бъдат открити следи от отровата.

На 22 август Навални е транспортиран в Германия, той се подлага на лечение в берлинската клиника "Charite". В навечерието на основателя на фондация "Кино за мир" Яка Бизил, който организира полета на политика до Берлин, заяви в интервю за Bild, че се опитват да отровят опозиционера. "Навални ще оцелее от отравянето, но ще бъде неработоспособен като политик с месеци", предложи той. По-късно Бизил поясни, че е изразил лично мнение въз основа на оценка на ситуацията с отравянето на Петър Верзилов, който се е лекувал в същата клиника преди две години.

Прес-секретарят на Навална Кира Ярмыш, коментирайки думите на Бизил, отбеляза, че "никой няма достъп до медицинска информация", достоверна информация за състоянието на политиката може да идва или от самата нея, или от лекарите "Шарите".