В Германия обискират домове на свързани с джихадиста от Виена

Вчера Макрон поиска реформа за граничен контрол в Шенген

Свят
12:13 - 06 Ноември 2020
989
В Германия обискират домове на свързани с джихадиста от Виена

Германската полиция съобщи в петък, че провежда обиски в няколко германски градове във връзка с четирима души, за които се смята, че имат връзки със джихадиста във Виена, който уби четирима души, съобщава "Ройтерс".

Виенската полиция застреля 20-годишния гражданин на Австрия и Северна Македония, който преди това е бил в затвора за опит да се присъедини към Ислямска държава в Сирия.

Операцията е в жилищни и офис помещения в три федерални провинции, в градовете Касел (Хесен), Оснабрюк (Долна Саксония) и в региона Пинеберг (Шлезвиг-Холщайн) близо до Хамбург.

"Няма първоначално подозрение, че четиримата души, засегнати от днешните мерки, са участвали в атаката, но се смята, че е имало контакти със заподозрения нападател", казаха те.

Заповедите за издирване са получени, след като австрийската съдебна система е предала информация на германските прокурори, съобщи BKA.

Швейцария също арестувала двама мъже по-рано във връзка с нападението в понеделник.

Всички 15 души, арестувани в Австрия във връзка с терористичната атака, са част от радикалния ислям, съобщиха служители на австрийското вътрешно министерство.

В четвъртък германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, говорейки в Бундестага, заяви, че има връзки между терористичната атака във Виена и Германия, но не уточни. От ведомството обясниха, че става въпрос за възможни контакти между ислямисти.

Германските федерални прокурори заявиха, че двама от мъжете са се срещнали с нападателя във Виена това лято. Трети мъж е имал контакт с него онлайн, докато четвъртият няма пряк контакт с нападателя, но е контактувал с негови познати.

Вчера Макрон поиска реформа за граничен контрол в Шенген, тъй като заплахата от ислямисткия тероризъм е дългосрочна заплаха.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че европейските държави трябва да увеличат депортирането на чуждестранни граждани без документи, средният процент на изпълнение на решение за експулсиране е 30% в Европа, показател, който спада "до 13%, 14% във Франция".

Русия обяви, че е готова да помогне на Европа в борбата с тероризма след поредица от терористични атаки в целия континент, последната от които във Виена преди три дни, атаката в Ница и атаката срещу учителя Самюел Пати.