В Германия призоваха за много внимателно разхлабване на мерките

В страната има около 150 000 заразени с коронавирус и 5750 починали

Свят
13:27 - 27 Април 2020
2663
В Германия призоваха за много внимателно разхлабване на мерките

Министърът на икономиката на Германия призова 16-те провинции на страната бавно да разхлабват ограничителните мерки, за да се предотврати повторна епидемия, което би означавало повторно връщане на рестрикциите, информира "Ройтерс".

Според децентрализираната политическа система на Германия провинциите имат власт да налагат и отменят мерките за социална дистанция, на които Берлин разчита за намаляване на разпространението на вируса. Канцлерът Ангела Меркел се съпротивлява на натиск от някои провинции за по-голямо разхлабване на мерките.

В Германия има около 150 000 заразени с коронавирус и 5750 починали.

Като човек, който вярва на решения, основани на факти, препоръчвам на всички нас да пристъпваме много внимателно, за да не бъдем в крайна сметка принудени да върнем мерките, коментира Петер Алтмайер пред радио Deutschlandfunk.

Маркус Зьодер, премиерът на Бавария, която наложи едни от най-стриктните мерки за социална дистанция, коментира, че провинцията прави малки стъпки към разхлабване на ограниченията, за да не подложи на риск спечеленото до момента в борбата с вируса.

Зьодер добави пред радио BR, че 80% от търговията на дребно е подновена.

"Ако проработи тази седмица, можем да помислим за допълнително облекчаване", съобщи той.