В Германия вече има недостиг на горива

Кризата е заради ограничените доставки и критично ниските нива на водата в река Рейн

Новини
16:42 - 05 Август 2022
4177
В Германия вече има недостиг на горива

В южните части на Германия има недостиг на горива като дизел и мазут. Ситуацията е такава заради ограничени доставки, поради критично ниските нива на водата в река Рейн, коментира германското подразделение на рафинерията OMV.

Река Рейн е една от най-важните реки в Европа по отношение на транспорт на стоки. Реката тече на северозапад от Швейцария през Германия, Франция и Холандия в Северно море. Тя е основен транспортен коридор за петролни продукти в Европа.

Поради горещите вълни и сушата това лято в Европа, нивата на реката са ниски и вече е твърде плитко, за да преминат баржите, превозващи петролни продукти, пише Bloomberg.

Засега „наблюдаваме текущо използване на мазут и дизел“, обяви германското подразделение на базираната в Австрия OMV има рафинерия в Южна Германия.

Според OMV Германия надпреварата за доставки на гориво вероятно е резултат от „провокиран от криза недостиг на пазара и следователно прекомерни спекулации и натрупване на запаси“.

Заради ниските нива на река Рейн OMV Group е увеличила десетократно вноса на горива през река Дунав, съобщи компанията в края на миналия месец.

Ниските нива на водата на Рейн наскоро накараха и Швейцария да освободи петрол от аварийните си резерви, поради намаляване на задължителните нива на петролни запаси с 6,5%.

Швейцария получава доставки на петрол по два ключови маршрута - през Рейн и чрез железопътен транспорт. Ниските нива на водата на Рейн доведоха до драстично намаляване на количеството продукти, превозвани по реката, докато трансграничният

железопътен трафик към Швейцария стана жертва на анулирания и закъснения поради липса на персонал и текущи ремонтни дейности според правителствена информация.

Предишният път, когато Швейцария намали задължителния праг на запасите от петрол, беше през лятото на 2018 г., което също беше много сухо лято и транспортният капацитет по Рейн също беше силно намален, припомня money.bg.