В Германия задържаха младежи от ИДИЛ

ЕС
16:44 - 30 Ноември 2023
1544
В Германия задържаха младежи от ИДИЛ

Двама тийнейджъри са били арестувани в Германия по подозрение в планиране и подготовка на терористична атака на коледен базар в Кьолн.

Министерството на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщи в сряда, че е арестувало 15-годишно момче. Местни медии пишат, че то е планирало нападение на 1 декември чрез видео, публикувано в социалните мрежи. Според властите непълнолетният е бил в онлайн контакт с друг тийнейджър, също арестуван впоследствие.

В плановете им е влизало и нападение срещу синагога в Кьолн. Двамата са приготвяли коктейли „Молотов“ и малък камион за атаката. Твърди се, че младежите са членове на "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Междувременно германското разузнаване предупреди от висок риск за терористични атаки в страната. В свое изявление то каза, че международни терористични организации като „Ал Кайда“ стават все по-активни по време на войната между Израел и „Хамас“. Твърди се, че има риск хора с екстремистки идеи да бъдат вдъхновени за извършване на нападения на открити места, на които се провеждат събития.

Страховете за такива атаки сред еврейското население в Европа се увеличават заради случващото се в Близкия изток. Германските власти вероятно ще засилят сигурността по коледните базари и други сезонни събития.

Днес стана ясно също така, че германските и белгийските власти са претърсили домове на предполагаеми симпатизанти на „Хамас“. Става въпрос за германските градове Мюнстер и Нордхорн, както и за белгийския Ойпен.

Полицията в Мюнстер обяви, че разследващите са разкрили 46-годишен мъж, който е възхвалявал насилието в TikTok. Става дума за действията на „Хамас“ от 7 октомври, когато екстремистите атакуваха Израел, предаде "Ал Джазира".