В Германия: 2500 евро глоба за отказ от имунизация срещу морбили

Законът влиза в сила през март 2020 г.

Новини
11:38 - 10 Декември 2019
4285
В Германия: 2500 евро глоба за отказ от имунизация срещу морбили

Германският парламент гласува задължителната имунизация на децата срещу морбили миналата седмица. Това става близо седем месеца след като в началото на май германският здравен министър Йенс Шпан внесе в парламента законопроект за това. Законът за защита срещу морбили ще влезе в сила идния март и родителите на деца, които не попадат сред изключенията по медицински причини, могат да бъдат глобени с до 2500 евро, ако не ваксинират децата си, информира сайтът Upworthy.com.

През последните години случаите на морбили се увеличават както в САЩ, така и в Европа, уточнява здраве.нет.

Ситуацията е особено тревожна в Европа, където Световната здравна организация (СЗО) отчете близо 90 000 случая на заразяване и 37 смъртни случая през първите шест месеца на 2019 г. През 2016 г. заболелите бяха едва 5273. Украйна е начело в печалната класация с повече от 54 000 заразявания и 18 смъртни случая.

Германският здравен министър Йенс Спан определи закона като „защита на децата“. „Инфекцията срещу морбили е ненужна заплаха през 2019 г.“, коментира той и допълни: „Става въпрос за защитата на най-слабите, малките, които не могат да бъдат имунизирани до края на първата година от живота си.”

Германският парламент одобри законопроекта с 459 гласа „за” и 89 „против”. Въздържаха се 105 депутати.

Според документа родителите, които не могат да докажат, че са ваксинирали децата си срещу морбили до 1 август 2021 г., или тези, които отказват да направят имунизацията, ще бъдат глобявани. Изключение правят тези деца, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Съгласно закона учителите, работещите в детските градини, служителите в болниците и живеещите в приютите за бежанци също ще трябва да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Скорошно проучване установи, че само 79% от населението в света вярва, че ваксините са безопасни. Проучването установи също, че европейците са най-недоверчиви към ваксините, като 16% са скептично настроени, отбелязва още електронното издание.