В Харков: Ежедневни бомбардировки, а децата учат в метрото

Харковска област след превземането на Авдеевка ще бъде най-горещата точка на конфликта

Украйна
17:16 - 18 Февруари 2024
2327
В Харков: Ежедневни бомбардировки, а децата учат в метрото

Стотици хиляди животи, разруха и много бежанци – войната в Украйна две години по-късно.

Харков е с мащабите на София, а квартал „Северна Салтовка“ е колкото столичния квартал „Люлин“. Преди две години, когато започва войната още на втория ден руската армия стига точно до този квартал.

„На някой от местата има по един-двама души в блок. Разрушените блокове се събарят. Харков е в тежка ситуация, тъй като той е подложен на ежедневни бомбардировки. През септември 2022 г., когато украинската армия направи своята успешна контраофанзива тя успя да оттласне руската армия от Харков“, разказа журналистът Стоян Георгиев.

Той обясни, че Харковска област към този момент е в центъра на събитията и след превземането на Авдеевка ще бъде най-горещата точка на конфликта. „От всички източници от едната и от другата страна става ясно, че се струпват сериозни сили при град Купянск, който е на около 100 км от Харков. Там в момента се провежда задължителна евакуация на населението. Самият Харков е в много тежко положение, защото е твърде близо до руската граница – на 35 км. Противовъздушната отбрана на Украйна много трудно прихваща балистичните ракети“, добави Стоян Георгиев.

„Ежедневието в Харков е много трудно, тъй като в 21 часа светлините в града угасват, за да не могат да бъдат виждани целите от руската армия. Децата ходят на училище в метрото, защото някои от училищата вече са разрушени“, обясни той.