В ход са преговори за тридневно примирие в Газа

Свят
12:14 - 09 Ноември 2023
1364
В ход са преговори за тридневно примирие в Газа

Започнаха преговори за постигане на тридневно хуманитарно прекратяване на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на десетки заложници, държани от „Хамас“. Това твърдят двама служители от Египет, един от ООН и западен дипломат, цитирани от „Гардиън“.

Сделката ще даде възможност за навлизане на повече помощи в анклава, включително ограничени количества гориво, за да се облекчат влошените условия за 2,3 милиона палестинци, които са в капан там. Според официалните лица и дипломата посредници в сделката са Катар, Египет и Съединените щати, пише изданието.

Един от египетските служители казва, че подробностите по споразумението са били обсъдени тази седмица в Кайро с гостуващия шеф на ЦРУ Уилям Бърнс и израелска делегация. Посредниците сега финализират проекта за споразумение.

Високопоставен американски служител заяви, че администрацията на президента Джо Байдън не е предложила конкретна времева рамка за пауза във военните операции на Израел, но е казала на страната да обмисли обвързването на продължителността на паузата с освобождаването на определен брой заложници.

Ако бъде постигнато споразумение относно продължителността на паузата и броя на заложниците, които трябва да бъдат освободени, и сделката бъде успешно изпълнена, същата формула може да бъде преразглеждана и в бъдеще, пише "Гардиън".

Според руската служба на BBC вчера е имало хуманитарно спиране на огъня за около 4 часа.

"Хамас" държи в Газа около 240 заложници от различни националности, откакто нападна Израел на 7 октомври и предизвика отговор от страна на правителството на Бенямин Нетаняху. Наскоро той заяви, че Израел е готов на "малки тактически паузи", но не и на прекратяване на огъня.