В Хонконг изработиха маска с 99% ефект срещу вирусите

Полимерната наномембрана е 25 пъти по-здрава от неръждаемата стомана

Новини
09:27 - 23 Декември 2020
2030
В Хонконг изработиха маска с 99% ефект срещу вирусите

От Хонконгския университет за наука и технологии заявиха в понеделник, че са разработили ултратънък полимерен нанофилм и са произвели прототип на маска за лице с 99% ефективен филтър за вируси, бактерии и частици, предава Радио Китай.

Полимерната наномембрана е не само 25 пъти по-здрава от неръждаемата стомана със същата маса, но е и изключително прозрачна, газопропусклива и водоустойчива, което я прави подходящо устройство за медицинска защита, както и за технологии като обезсоляването, електрониката, слънчевите клетки и много други, заявиха от университета.

Според експертите макар че обикновените непрозрачни хирургически маски могат да предпазят потребителите от инфекция, те не са удобни за хората с увреден слух, които общуват чрез четене на устните и езика на лицето.

„Този нов материал има голям потенциал, но заради пандемията се фокусирахме в превръщането му в маска за лице, която е не само прозрачна и дишаща, но и високоефективна срещу вируси и бактерии“, каза Гао Пин, професор от университета. „Той е идеален и за различни биомедицински приложения, например ново поколение превръзки за рани, които не изискват ежедневна подмяна и позволяват директното използване на лекарството.“

Гао Пин добави, че този вид нова превръзка действа като временна кожа за жертвите на изгаряния тъй като е водоустойчива и няма опасност да се намокри раната.

Освен в медицината, нанофилмът може да се използва като нановибрационен високоговорител с по-висока разделителна способност на аудио изхода на електронни уреди или като ултратънка батерия и кондензатор с висока енергийна плътност.