В Хонконг напрежението и битките не спират

Демонстрациите са заради законопроекта за екстрадиция без споразумение

Свят
13:06 - 29 Юли 2019
1777
В Хонконг напрежението и битките не спират

Пореден ден на схватки с полицията преживя Хонконг - заради законопроекта за екстрадиция без споразумение, който предизвика реакция от местните жители, които се опасяват, че така законно в Китай ще бъдат екстрадирани критикуващи китайския режим.

Демонстрациите са отговор на подозренията, че правителството използва банди от китайската мафия - "Триадите", след нападения с палки от неизвестни срещу мирни протестиращи миналата седмица.

Сега битките с полицията се съсредоточиха в жилищен квартал близо до Офиса за връзка, който представлява Пекин в полуавтономния център, който и миналата седмица беше замерян с яйца и блажна боя.

Полицията и протестиращите продължиха битките часове наред, след като десетки хиляди демонстранти проведоха поредица от неразрешени шествия през града. Група от около 200 протестиращи се насочиха към Офиса за връзка на Китай, където бяха пресрещнати от полицията за борба с безредиците, която използваше високоговорители, призоваващи демонстрантите да сложат край на "незаконното си събрание". В крайна сметка бяха използвани сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, които реагираха със залпове от тухли и камъни, но демонстрантите бяха отблъснати от силите на реда.
Група от около 200 протестиращи се насочиха към Офиса за връзка на Китай, където бяха пресрещнати от полицията за борба с безредиците, която използваше високоговорители, призоваващи демонстрантите да сложат край на "незаконното си събрание". В крайна сметка бяха използвани сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, които реагираха със залпове от тухли и камъни, но демонстрантите бяха отблъснати от силите на реда.