В Ибиса купонясват яко

Можем да се забавляваме без маски, радват се посетителите на курорта

Новини
10:32 - 27 Юни 2022
2835
В Ибиса купонясват яко

Клубният живот на испанския остров Ибиса се е завърнал след 2-годишна пауза и то с пълни сили. Най-големите дискотеки са отворили вратите си и вече почти всеки ден се пукат по шевовете – така, все едно пандемия никога не е имало.

Сезонът там тази година се очертава да е един от най-силните в историята и със сигурност ще надхвърли успеха от 2019 г. „Със сигурност очакванията ни за лято 2022 бяха много по-ниски. Още не можем да кажем конкретни числа, но почти със сигурност се връщаме на нивата от преди пандемията“, коментира говорителят на един от клубовете в Ибиса Палома Тюр, цитиран от France24.

По време на ковид кризата всички от служителите в дискотеките, които останаха затворени повече от 2 години, са получавали държавни помощи за времето, в което клубовете не са работели. Интересно е, че преди март 2020 г., в Ибиса туризмът е бил отговорен за над 84% от брутния вътрешен продукт на острова. От това число партитата са били голяма пропорция.

Въпреки завръщането на клубния живот в столицата на купона, някои от местните изобщо не са доволни. Свикнали на тихо през последните 2 години те са категорични, че партитата не са единственото нещо, с което островът може да се издържа. През двете години, в които клубовете бяха затворени Ибиса все пак се посещаваше и с други цели. През 2021 г. например е бил посетен от над 1.9 млн. туристи – около 52% от обичайния трафик при предходни години.

„Мисля, че Ибиса разбра, че не живеем само заради партитата“, каза Джауме Рибас – говорител на асоциацията „Достатъчно“ в Каталуния, която е строго против купоните.

Самите туристи обаче не са напълно съгласни с това. „Вече няма ограничения. Можем да купонясваме без да носим маски! Чувстваме се свободни!“, казва 32-годишната Сара Борего, която е един от почитателите на клубния живот в Ибиса.