В името на Отца и Сина: Редно ли е владика да благославя партия?

Политика
14:20 - 25 Октомври 2021
6852
В името на Отца и Сина: Редно ли е владика да благославя партия?

Редно ли е българските митрополити и свещеници да благословят предизборно политически лидери и партии? Този въпрос отново изникна на дневен ред в разгара на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори и за президентския вот на 14 ноември, след като политици отново масово се втурнаха към църквата да искат благословията й.

В неделя лидерът на ГЕРБ и кандидат-депутат Бойко Борисов отиде с младежи от ГЕРБ в манастира "Св. св. Кирик и Юлита" в Асеновград, като там бе посрещнат от Пловдивския митрополит Николай и кмета на Пловдив Здравко Димитров.



"С младежите от ГЕРБ бяхме в Горноводенския манастир "Св. св. Кирик и Юлита" край Асеновград. Историята му е показателна за това, как комунистите са се отнасяли с вярата. Важно е това да не се забравя!", написа Борисов във фейсбук.

Владиката благодари на Бойко Борисов за грижите, които правителството му и той лично полагали за църквата. Митрополит Николай благослови бившия премиер и младежите от ГЕРБ и ги разведе из манастира като разказа историята му. Пред храма Борисов проведе предизборната си кампания като се снима с младежите от ГЕРБ.

Днес Светият Синод разпространи своето решение от преди месец, в което патриарх Неофит и владиците са коментирали участието на духовни лица в политически мероприятия на партиите във връзка с предстоящите избори.

Митрополитите са се обединили около мнението, че съгласно 6-то и 81-во Апостолски правила, 10-то правило на VІІ Вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от Устава на Българската православна църква свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители.

"Молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, да се извършват само и единствено в православни храмове. Приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание", уточниха от Синода.