В Индиана забраниха смяната на пола

Новини
13:40 - 28 Февруари 2024
1346
В Индиана забраниха смяната на пола

Федерален апелативен съд разреши незабавно да влезе в сила законът на Индиана, забраняващ грижите, потвърждаващи пола, за транссексуални младежи (процедурата у нас е позната като смяна на пола).

Окръжен съд на САЩ в Индиана издаде предварителна забрана миналия юни, която блокира прилагането на закона, трябваше да влезе в сила на 1 юли. Но във вторник Апелативният съд на САЩ за седми окръг наложи спиране на тази забрана, оставяйки законът да бъдат наложен.

Републиканският губернатор Ерик Холкомб подписа законопроект 480 на Сената миналия април,

забраняващ операциите, хормоналното лечение и блокерите на пубертета

за целите на промяната на пола за всеки под 18 години, въпреки че изрази съмнения относно законодателството.

Четирима транс младежи и техните семейства, плюс лекар и здравна клиника, незабавно заведоха дело, оспорвайки закона, като казаха, че той нарушава няколко раздела от Конституцията на САЩ, както и Закона за достъпна медицинска помощ. Те са представени от Американския съюз за граждански свободи и неговия филиал в Индиана.

Съдията, издал разпореждането, каза, че онези, които оспорват закона, вероятно ще успеят да докажат твърденията си, така че той блокира забраната, докато делото продължава. Но държавата обжалва, което доведе до заповед от Седми окръг.

Индиана е един от 23-те щата, които са забранили някои или всички грижи, потвърждаващи пола, за трансмладежи. Законите са блокирани в няколко щата, докато се гледат съдебни дела, а един, в Арканзас, е отменен от федерален съд, но това решение се обжалва.