В Индия освободиха гълъб, обвинен в шпионаж

Преди половин година пернатото беше заловено с нечетлива бележка към него

Новини
16:00 - 03 Февруари 2024
2861
В Индия освободиха гълъб, обвинен в шпионаж

Индия освободи гълъб, който бе затворен в продължение на осем месеца поради подозрение в шпионаж, съобщиха АП и АФП.

Обвинението срещу пернатото най-накрая бе официално снето, сочи съобщение от петък на организацията за защита на правата на животните PETA.

Птицата беше заловена през май с два пръстена на краката и прикрепени към тях „нечетливи бележки“. Гълъбът бе задържан във ветеринарна клиника в Мумбай, преди да бъде освободен на 30 януари от полицията, уточниха природозащитниците.

Според всекидневника „Таймс ъв Индия“ бележките били написани на китайски, което разтревожило разследващите.

„Полицията беше открила процедура за шпионаж срещу птицата, но затвори случая в края на разследването си“, посочва вестникът. 

В крайна сметка се оказва, че гълъбът е състезателна птица от Тайван, която е избягала и е стигнала до Индия. С разрешение на полицията гълъбът бе прехвърлен в клона на PETA в Мумбай, чиито лекари го пуснаха на свобода във вторник. 

Арестите на домашни гълъби за шпионаж не са рядкост в Индия. През 2016 г. един от тях беше арестуван, след като беше заловен близо до пакистанската граница, носейки съобщение, заплашващо премиера Нарендра Моди.

През 2020 г. полицията в контролирания от Индия Кашмир освободи гълъб, принадлежащ на пакистански рибар, след като проверка установи, че птицата, прелетяла през силно милитаризираната граница между ядрените държави, не е шпионин.