В Иран става страшно: недостиг на легла за болните от Ковид-19

Заразените в страната от началото на пандемията са повече от 450 000 души

Новини
15:35 - 30 Септември 2020
3273
В Иран става страшно: недостиг на легла за болните от Ковид-19

Иран изпитва остър недостиг на болнични легла за пациенти с Ковид-19 с заради драстичния ръст на новозаразените, заяви днес член на кризисния щаб за борба с коронавируса.

"Ако сериозността на ситуацията продължава да бъде пренебрегвана от отговорните лица, пациенти с коронавирус в градове като Техеран скоро ще трябва да бъдат лекувани в коридорите на болниците, тъй като просто вече няма легла", каза пред в. "Ватан Емрус" Масуд Мардани, епидемиолог и експерт по заразни болести.

Само половината от хората в повечето градове носят задължителните предпазни маски, а общественият транспорт и моловете в големите градски центрове се превръщат в епицентър на инфекцията. Ситуацията остава най-критична в столицата Техеран с нейните 13 милиона жители, според Мардани.

"Ситуацията е толкова критична, че искането за едноседмична карантина в Техеран е реалистично, иначе ще бъдем изправени пред сериозни трудности в оказването на медицинска помощ", заяви Мардани.

Иранският президент Хасан Рохани засега изключва възможността за налагане на нова карантина, като казва, че хората трябва да свикнат да живеят с вируса, който той възприема за дългосрочно предизвикателство. Президентът подкрепя нормализирането на ситуацията и стриктното спазване на хигиенните правила.

Междувременно броят на новозаразените в Иран скочи рязко, като новите случаи и починалите от заразата стигнаха съответно прага от 3500 и 200 души на денонощие през последните дни.

Според здравното министерство заразените с коронавирус в страната от началото на пандемията са повече от 450 000 души, а 25 000 души са починали от предизвикваното от вируса заболяване Ковид-19.