В Иран задържаха 7 души, свързани с Обединеното кралство

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е арестувал и хора с двойно гражданство

Новини
19:59 - 25 Декември 2022
2557
В Иран задържаха 7 души, свързани с Обединеното кралство

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е арестувал днес седем души, включително и хора с двойно гражданство, свързани с Обединеното кралство, заради антиправителствените протести, разтърсили страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на корпуса, публикувано в държавната иранска агенция.

"Седем основни лидери на настоящите протести, свързани с Обединеното кралство, бяха арестувани от разузнавателните служби на Корпуса на гвардейците на Ислямската република", се казва в текста. Сред тях са и хора с двойно гражданство, които са се опитвали да напуснат страната.

Протестите бяха първоначално породени от смъртта на млада иранка от кюрдски произход след задържане от нравствената полиция заради неспазване на правилата за женско облекло. Постепенно в протестите хора от всички обществени прослойки призоваха за край на управляващата теокрация в Иран. Правителството пък заяви, че протестиращите разрушават общинска собственост и са обучени и въоръжени от вражески държави, сред които и САЩ, Израел и Саудитска Арабия, предаде БТА.