В Испания ексхумират 128 жертви на Франко

ЕС
17:10 - 12 Юни 2023
1326
В Испания ексхумират 128 жертви на Франко

Първоначалната съдебномедицинска работа започва днес в Испания, в опит да бъдат ексхумирани телата на 128 жертви на силите на покойния диктатор Франсиско Франко, съобщава "Асошиейтед прес".

Екип от около 15 съдебни експерти, археолози, научна полиция и одонтолози ще работи по извличането на проби от останикте в мавзолея на Франко "Долината на падналите", след което ще се опита да ги съпостави с ДНК на техни оцелели роднини. Повече от 30 000 жертви на диктатора са погребани анонимно в мавзолея. 128-те жертви, които ще издирват експертите, са тези, чиито останки семействата им са пожелали да бъдат идентифицирани и върнати. В рамките на мавзолея е създадена специална лаборатория.

Експертите разполагат с известни указания къде са кутиите с останките, които търсят.

При успех, ексхумациите ще бъдат първите, съгласно испанските закони за историческата памет, които имат за цел да направят репарации на жертвите на Франко и да променят начина, по който се гледа на диктатурата в Испания. Пред 2019 г., социалистическото правителство нареди премахването на тленните останки на Франко съгласно изменен закон за историческата памет, който забранява прославянето на диктатора на мястото.

Очаква се работата по ексхумацията да отнеме седмици, ако не и месеци. Почти сигурно няма да бъде завършен преди изборите на 23 юли, на които има шанс Народна партия на Испания (НП) да измести лявата коалиция. НП отдавна се противопоставя на закона за историческата памет и заяви, че ще го отмени, ако бъде избрана.