В Испания обедняват, правителството ще даде 3 милиарда евро за помощи

Мерките ще засегнат 40 на сто от домакинствата в страната

Актуални новини
14:25 - 15 Октомври 2022
2928
В Испания обедняват, правителството ще даде 3 милиарда евро за помощи

В Испания се увеличава процентът на хората, изложени на риск от бедност, сочи доклад на Европейската мрежа за борба с бедността и социалното изключване, представен в парламента. Същевременно испанското правителство обяви нов пакет от мерки за енергийно подпомагане на уязвимите групи.

Над 13 милиона души в 47 милионна Испания са били изложени на риск от бедност миналата година, сочи изследването. Към тази група са се присъединили нови около 380 хиляди души. Увеличението с един процент потвърждава очерталата се отрицателна тенденция на  последиците от пандемията. Има ръст на работещите бедни - всеки трети от заетите. Освен това една трета от домакинствата няма средства за непредвидени разходи.  Проблемите засягат особено силно жените и в частност самотните майки, сочи изследването.

Тази седмица правителството на социалиста Педро Санчес обяви нов пакет социално-икономически мерки. Инициативата е насочена към намаляване на въздействието на енергийната криза тази зима предвид високите цени на енергоизточниците:

„Ще отделим близо 3 милиарда евро допълнително, за да защитим хората срещу повишаването на цените на енергията. Това са мерки, които ще засегнат 40 на сто от домакинствата в нашата страна“.

Планира се регулирана тарифа за централното отопление, а също и социалните бонуси за ток да достигнат до повече хора. Милион и половина домакинства с ниски доходи ще получат временна отстъпка от 40 на сто от сметките си за електроенергия. Санчес обясни, че правителството не може напълно да компенсира икономическите последици от войната в Украйна, но прави всичко възможно да ги смекчи.