В Испания приравняват обезщетенията за жертвите на сексизъм с компенсациите за жертвите на тероризма

През миналата година над 33 000 жени са били обект на насилие - с 8,3 % повече от 2021 г.

Новини
13:10 - 03 Юни 2023
2086
В Испания приравняват обезщетенията за жертвите на сексизъм с компенсациите за жертвите на тероризма

Министерството на равенството в Испания предложи обезщетенията, получени от семействата на жертвите на сексистко насилие да се приравнят, с тези на жертвите на тероризма.

Новината обяви държавният секретар по въпросите на равенството и срещу насилието, основано на пола, Анхела Родригес след заседание на кризисния комитет, свикан от отдела, ръководен от министър Ирен Монтеро.

В момента обезщетението за убийство чрез тероризъм е 250 000 евро, докато това за убийство чрез сексистко насилие е 90 000.

"Разликата е значителна и ние вярваме, че тази сума трябва да бъде поета от държавата, като компенсация, че е реагирала твърде късно и не е направила необходимото, за да защити жертвите", каза Родригес.

Предложението, договорено в комисията трябва да бъде обсъдено и с автономните региони на секторна конференция за равенството. Ако получи подкрепа, то ще включва и защита от държавата не само на майката, подложена на тормоз, но и на децата, които живеят при нея. Прокуратурата за непълнолетни отговаря за децата, останали сираци след убийството на майка им от бащата или партньора.

От 2013-а година без родители са останали 399 деца, а само от началото на тази година техният брой е 22.

Заради нарастващия брой убийства на жени с огнестрелно оръжие ще се направят промени, които да позволят бързо изземване на законно притежаваното оръжие от насилника.

Само през миналата година над 33 000 жени са били жертва на сексистко насилие, което е с 8,3 % повече от предишната. Почти половината от тях са на възраст между 30 и 44 години и имат непълнолетни деца.

Очевидно прословутата Истанбулска конвенция, която ни натресоха задължително тази седмица, не е кой знае колко ефективно средство за борба с насилието над жени.