В Испания: Възстановяват щетите от силните бури

Много полети от летището на Мадрид Барахас имаха закъснения, няколко бяха отменени

Новини
09:07 - 04 Септември 2023
2146
В Испания: Възстановяват щетите от силните бури

В Испания възстановяват щетите от силните бури, които засегнаха централната и югоизточната част на страната. Наводнени бяха къщи и улици, нарушени бяха транспортни връзки.

Националната метеорологична агенция обяви най-високия червен код в Мадрид, Толедо и Кадис заради проливни дъждове - до 120 литра на кв. м за 12 часа. Интензивните валежи доведоха до прекъсване на железопътните връзки между столицата и областите Андалусия и Естремадура, както и между Валенсия и Барселона.

Беше засегнат и въздушният трафик. Много полети от летището на Мадрид Барахас имаха закъснения, няколко бяха отменени. Отложена беше и футболната среща между Атлетико (Мадрид) и Севиля.

Властите в малката община Буеначе де Аларкон, област Кастилия ла Манча, поискаха в зоната да бъде обявено бедствено положение и да получат помощ за чистене на улиците и възстановяване на къщите.

Кметицата Ракел Ортелано описа ситуацията: "Има много жилища, които в момента са необитаеми, след като водата на места надхвърляше два метра. За щастие, няма жертви и ранени при бедствието. Преди години имаше нещо подобно, но тази буря беше много по-силна и нанесе големи щети".

Гръмотевичните бури, градушките, проливните дъждове и силните ветрове връхлетяха обширни райони на Испания след поредната вълна на екстремно горещо време това лято. Необичайно топъл период имаше още през април.

Испански медии отново отбелязват, че климатичните промени вече не са проблем на следващите поколения и последиците засягат с пълна сила настоящето.