В Израел: Разходки и джогинг само до 100 метра от дома

Затварят синагогите в еврейската държава

Свят
13:59 - 25 Март 2020 (обновена)
2867
В Израел: Разходки и джогинг само до 100 метра от дома

Израелците, които в тези трудни дни искат да се поразходят или да потичат, бяха инструктирани днес, че това може да стане само в рамките на 100 метра от домовете им, докато траят строгите ограничения с цел възпиране на коронавируса.

Ограничението бе въведено, защото въпреки досегашните мерки улиците бяха пълни с бягащи и спортуващи, или просто разхождащи се хора, при това често на групи. Това сериозно разтревожи здравните власти и те дадоха препоръка на правителството да затегне мерките. Онези, които не ги спазват, са застрашени от санкции, вариращи от солени глобид до 6-месечен затвор.

В Израел досега са регистрирани над 2000 заразени, като петима от тях са починали.

Новите рестрикции още повече разредиха обществения транспорт и изискват работодателите да проверяват служителите си за температура. Те трябва връщат онези, които имат над 38 градуса.


Хората трябва са си стоят вкъщи, ако е възможно, училищата са затворени, много търговски заведения са затворени, което стана причина над 500 000 до момента да останат без работа. На частния сектор е наредено да ограничи броят на работещите на едно място до 10 души или до 30 на сто от общия брой на работещите в компанията. Повечето от заетите в публичния сектор са пуснати в отпуск.

Общественият транспорт, макар и вече с разреден график, беше допълнително ограничен, като пътува само до и от "жизнено важни обекти и предприятия", а в такситата може да се вози само по един пътник. Израелците обаче могат да ходят с колите си на работа или за насъщни покупки. Фирмите за доставки на храни по домовете отбелязват бум. 

Същевременно синагогите в Израел ще бъдат принудени да затворят врати като част от засилените мерки за борба с коронавируса, които страната планира да въведе, предаде ДПА.

Публикуван наскоро анализ на израелски център за здравна информация показва, че близо 25 на сто от хората, които са се заразили с коронавируса, са го прихванали в синагога. Главният равин на страната призова милиони евреи да участват днес в съвместна молитва за край на епидемията, докато стоят изолирани в домовете си.

Съобщава се, че няколко високопоставени ортодоксални равини дадоха рзрешение на хората да използват видеоконферентна връзка, за да разговарят със свои близки на наближаващата празнична вечеря Седер Песах. Повечето ортодоксални правила забраняват използването на електронни устройства по време на шабат и празниците.