В Камчатка разследват смъртта на момиче след ваксиниране

Лекарите не са имали основания за по-задълбочени изследвания преди ваксинирането

Русия
14:01 - 13 Януари 2022
2426
В Камчатка разследват смъртта на момиче след ваксиниране

Министерството на здравеопазването на Камчатския край организира проверка след смъртта на 18-годишно момиче, починало на 11 януари - месец след ваксиниране срещу коронавирус.

От ведомстовто уточняват, че момичето се е ваксинирала с руската ваксина "Спутник", съобщи Коммерсант. 

Първата ваксина е направена на 18 ноември 2021 година, като три седмици след това момичето не е имало никакви оплаквания. Втората доза ваксина е направена на 12 декември. Пет дни по-късно тя е хоспитализирана с диагноза "инсулт".

„По принцип Валя понасяше нормално първия компонент на Спутник. Въпреки че имаше мигрена от няколко дни. Вторият компонент й беше представен на 12 декември. Почти веднага започна да я боли главата - лявото слепоочие. Всеки ден ставаше все по-зле, дотолкова, че тя ми се оплака. Бях против тя да се ваксинира. Но според Валя университетът е бил уведомен, че ще бъдат отстранени от учебните занятия и няма да бъдат допуснати до сесията на тези, които не са ваксинирани. Като цяло дъщеря ми каза, че би искала да живее пълноценно. А това вече е възможно само с QR код... Три дни след втората ваксинация дясната й ръка започна да изтръпва, а четири дни по-късно кракът й отказа. Валя спря да ходи нормално. Тя ми каза, че е спряла да разбира какво се случва, зрението й се е влошило, има замъгляване на съзнанието. В нощта на 17 декември тя стана още по-зле. Извикахме линейка, но щом чуха, че дъщеря ни е ваксинирана, те казаха, че състоянието й е просто реакция на ваксината и трябва да пие Ибупрофен. На сутринта отново се обадих на линейката, назовах симптомите, но не говорих за ваксината. След това бе откарана в болница. В неврологичното отделение започнаха да й помагат. Валя се чувстваше по-добре - говорът, съзнанието й се нормализираха, ръката и кракът й започнаха да се движат. Лекарите планираха да изпишат дъщеря ми на 30 декември. На 25 декември обаче тя отново има главоболие и температура...", разказа нейната майка пред руските медии. 

Лекарите не са имали основания да проведат по-задълбочени изследвания преди ваксинирането, момичето не е съобщило за каквито и да било проблеми със здравето. 

Предстои да се уточнят точните причини за смъртта.