В Казахстан са влезли 200 хиляди руснаци

Русия
11:53 - 04 Октомври 2022
1610
В Казахстан са влезли 200 хиляди руснаци

От обявяването на мобилизацията в Русия повече от 200 000 руснаци са влезли в Казахстан, а 147 000-148 000 са напуснали страната, каза министърът на вътрешните работи на Казахстан Марат Ахмеджанов, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Преди седмица Министерството на вътрешните работи на Казахстан съобщи за около 98 000 влезли руснаци.

"Когато за първи път обявиха (мобилизация), имаше задръствания, от вчера трафикът се върна към предишното си темпо. Например, вчера повече от 7 хиляди граждани на Руската федерация влязоха в страната ни, около 11 хиляди я напуснаха," увери ръководителят на МВР.

Според министъра много малко руснаци са кандидатствали за разрешение за пребиваване в Казахстан и гражданство - само 68 души.

В същото време IIN - индивидуален идентификационен номер, който се дава на всяко физическо лице от Република Казахстан веднъж и за цял живот, са получили през това време 70 хиляди руснаци. IIN е необходим, по-специално, за да се открие банкова сметка и да се получат банкови карти.

"Нашата задача за руснаците е да им дадем IIN. Защо е нужен - не само, за да получат карти. За нас като държава е важно да регистрираме нарушения, престой, регистрация. Следователно даването на IIN е присвояване на номер и фиксирането му във всички бази данни. Нашата задача е да можем да ги контролираме", обясни министърът на цифровото развитие, иновациите и космическата индустрия Багдат Мусин.