В Киев проверяват достъпността на бомбоубежищата

Проверката е направена по повод подетата информационна кампания сред населението

Свят
13:35 - 17 Февруари 2022
2167
В Киев проверяват достъпността на бомбоубежищата

В украинската столица направиха проверка на част от наличните укрития и бомбоубежища, отбелязани на специална карта от Киевската градска държавна администрация, информират от сайта Слідство.Інфо.

Проверката е направена по повод подетата информационна кампания сред населението, в която се разясняват необходимите действия в случай на опасност във връзка с нестихващата криза между Украйна и Русия. Градската управа публикува интерактивна карта, на която са отбелязани обектите, в които населението може да намери подслон в случай на необходимост.

Още в края на януари кметът на Киев Виталий Кличко успокои гражданите, че в града има 500 бомбоубежища и 4500 укрития с двойно предназначение (включващи подлези, метростанции и др.), където могат да се настанят над 2 милиона души при тревога, съобщава ежедневникът. Чак на 15 февруари от държавната администрация в Киев е създадена комисия, която да провери състоянието и достъпа до убежищата, въпреки всички предишни официални уверения на властите, че всички те са проверени, пишат от Слідство.Інфо.

Паралелно разследване на журналистите от изданието обаче е показало, че поне една четвърт от укритията не могат да предоставят подслон при спешна необходимост.

При посещение на място на близо една десета от убежищата, нанесени на картата, се оказало, че част от тях отдадени са под наем или приватизирани - превърнати в салони за красота, кафенета, ресторанти, аптеки, дори стрийптийз клуб. Други били неизползваеми, тъй като били затрупани с вещи или наводнени.

В почти 30% от помещенията им бил отказан достъп. От ежедневника напомнят, че според закона всяко от тези помещения в случай на опасност трябва да може да даде подслон на хората без пречки.