В Кипър разрушават опасни жилищни сгради

Новини
15:00 - 24 Май 2023
1594
В Кипър разрушават опасни жилищни сгради

В Кипър започва разрушаването на опасни жилищни сгради и подпомагането на семействата в тях, обяви правителството.

Те са първите в изпълнение на приетия от него през април план за ремонт на държавните комплекси, построени за кипърски гръцки бежанци от северната част на острова след турската инвазия през 1974 г., и за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на живеещите в тях.

20 от включените в първата фаза на програмата 43 рискови жилищни блока са оценени като непосредствено застрашени от срутване, ремонтът им е финансово неизгоден и живеещите в тях трябва да бъдат евакуирани незабавно, съобщи вътрешният министър Константинос Йоану. 

Засегнати са близо 200 семейства в Никозия и Лимасол.

Екипи на вътрешното министерство и общинските управи започват посещения за подробно информиране на живеещите в 20-те блока за процедурите.

Властите заедно с доброволчески организации ще организират помощ за преместването на възрастни хора, с увреждания, лежащо болни, както и за осигуряването на място за съхранение на личните вещи на излезлите от жилищата си, подчерта министър Йоану.

На по-късен етап ще започне процесът по напускане на останалите 23 жилищни сгради, каза той.

До изграждането на новите апартаменти включените в програмата ще получат помощ за наем от 400 до 800 евро за срок от 2 години.

Държавата предоставя на участващите в проекта еднократна субсидия от 20 000 до 50 000 евро в зависимост от големината на апартамента и категорията, в която попадат като правоимащи. Вноската, която те трябва да заплатят като свой принос за жилището в новопостроената сграда, е от 10 000 до 75 000 евро.

Общо 358 сгради са включени в правителствената схема за обновяване на бежанските селища. Тя ще струва 100 млн. евро и ще продължи 10 години.