В Крим се опасяват, че полуостровът може да бъде върнат на Украйна

Украйна
17:46 - 25 Ноември 2022
3871
В Крим се опасяват, че полуостровът може да бъде върнат на Украйна

В Крим вече се разпространява паника сред руските военни и местните колаборационисти поради страх от навлизането на Въоръжените сили на Украйна на територията на полуострова. Това каза заместник-ръководителят на Меджлиса на кримските татари Ахтем Чийгоз в предаване на телевизия "Апостроф ТВ".

Той прогнозира, че освобождаването на Крим може да стане по сценария на Херсон.

"Руските окупатори са в паника и се страхуват, че ще навлезем дипломатично и военно на територията на Крим", каза Чийгоз. Тези настроения сред военните постепенно се разпространяват и сред цивилните, допълни той.

Същевременно преди дни бившият командир на американската армия в Европа генерал Бен Ходжис заяви пред украинското издание "НВ", че операцията по освобождаването на Херсон е имала две крила - едното се е движило директно в посока Херсон, а другото на север, през Харков и Изюм към Мариупол.

Двете крила трябва да се съединят в покрайнините на Крим, а това е важна стъпка преди началото на неговата деокупация, каза той. По моя преценка през януари украинските сили ще достигнат позиции, от които е възможно да започне мисия за деокупацията на Крим, отбеляза Ходжис.