В Крим задържаха ислямисти

Групировката "Хизб ут-Тахрир" е призната за терористична организация в Русия

Русия
13:18 - 17 Август 2022
2584
В Крим задържаха ислямисти

Федералната служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е разкрила "конспиративна клетка на терористичната организация "Хизб ут-Тахрир-ал-Ислами"" от шестима души в село Джанкой и град Ялта на окупирания Кримски полуостров.

Всички те са задържани, конфискувани са литературата и средствата за комуникация, образувани са наказателни дела (не е ясно по какви обвинения), информира Руската служба на Би Би Си.

Задържаните, според изявлението на спецслужбите, са "провеждали целенасочена работа за разпространение на терористична идеология на територията на Русия. В процеса на тайни срещи те са вербували в своите редици жители на Русия измежду местните мюсюлмани (в Крим има мюсюлманско малцинство от кримски татари-бел.ред.)".

Руската спецслужба не съобщава за връзката на операцията по задържането с вчерашните взривове на територията на Крим, включително в Джанкойски район.

Ислямската групировка "Хизб ут-Тахрир" е призната за терористична организация в Русия и е забранена.

Междувременно бе съобщено, че експлозиите на боеприпаси, дължащи се на саботаж във военен склад близо до Джанкой в ​​Северен Крим, са спрени, съобщи за ТАСС в сряда Ина Фьодоренко, ръководител на администрацията на Джанкойския район.

Тя уточни още, че комисията все още не е започнала оценка на щетите. "Заседание на (Щаба за ликвидиране на последствията от аварията) все още не е проведено", обясни Федоренко.