В Македония забраняват събирането на повече от петима души на открито

Определени са пределни цени на определени продукти в търговията на едро и дребно

Новини
11:39 - 20 Март 2020
2080
В Македония забраняват събирането на повече от петима души на открито

Правителството реши на вечерното си заседание да забрани събирането на повече от петима души в паркове и други обществени зони в Македония, пише скопският вестник “Независен“

Освен това е забранено преподаването и провеждането на обучения и изпити в изпитни центрове от училищата за обучение на водачи на МПС за период от 14 дни.

Правителството препоръча на всички работодатели, в зависимост от вида на работа и възможностите, да организират работата от дома, без да нарушават нормалното функциониране на институцията.

Изключения от тази мярка важат за служители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, армията, противопожарните териториални поделения, Митническата администрация, както и домовете за възрастни хора.

Всички пазари, аптеки, банки и предприятия за пощенски услуги трябва да предоставят услуга на място, контролирайки влизането и броя на лицата, като осигуряват минимално разстояние от два метра между хора пред и във обектите.

Правителството прие също решение за ограничаване на износа на пшеница и грис и пшеничено или грисово брашно. Ограничението за износ, посочено в член 1 от настоящото решение, се прилага до 30 април 2020 г. с възможност за удължаване, ако ситуацията налага това. Това решение е било прието, за да се осигурят достатъчни количества брашно в страната в условията на повишено пазарно търсене на тези продукти.

На сесията беше прието и решение за определяне на пределни цени на определени продукти в търговията на едро и дребно на: хляб, сол, захар, олио, мляко и млечни продукти, яйца, брашно, месо, тестени изделия, лекарства, лични предпазни средства, средства за лична хигиена и дезинфектанти.

Пределните цени на тези продукти са определени на ценовото равнище, установено на 11 март 2020 г., когато Световната здравна организация обяви пандемия на коронавирус и ще се прилагат до 30 април 2020 г.