В Молдова 50% казаха "да" на Европа

Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че има безпрецедентна атака срещу демокрацията

ЕС
08:28 - 21 Октомври 2024
1493
В Молдова 50% казаха "да" на Европа

Резултатите от преброени 97,66 процента от подадените бюлетини на референдума за европейските аспирации на Молдова беляза обрат и процентите на двата лагера се изравниха. 50 процента от гласувалите са казали "да" на тези аспирации, предаде Ройтерс, като се позова на молдовската Централна избирателна комисия.

По-рано през нощта при по-малък брой на преброените бюлетини надделяваше с малка разлика процентът на онези, които бяха отговорили с "не" на европейските аспирации на Молдова.

На референдума молдовците бяха призовани да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли изменението на Конституцията, за да може Молдова да се присъедини към Европейския съюз?", на което те трябваше да отговорят с "да" или с "не". За да бъде признато допитването за валидно, в него трябва да участват една трета от включените в избирателните списъци. В случай на успех на референдума преамбюлът на конституцията на страната ще бъде допълнен с думите:"потвърждавайки европейската идентичност на молдовския народ и необратимостта на европейския курс на Молдова, обявявайки интеграцията в ЕС за стратегическа цел на Молдова". Основният закон ще бъде допълнен и с нов раздел, в който ще се казва, че присъединяването на Молдова към договорите на ЕС ще бъде установено със законодателен акт на парламента. Тези договори и правни актове ще имат предимство пред противоречащите им разпоредби на вътрешното законодателство.

Паралелно с референдума имаше и президентски избори, на които президентката Мая Санду води с 39 процента, но ще трябва да се яви на втори тур на 3 ноември срещу основния си опонент, проруския кандидат Александър Стояногло, припомня Асошиейтед прес.

Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че има безпрецедентна атака срещу демокрацията, след като почти пълните резултати от референдума за европейските аспирации на страната й показват, че побеждава лагерът на противниците на присъединяването към ЕС.

"Престъпни групи, действащи заедно с враждебни на нашите интереси чужди сили, атакуваха нашата страна с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда, за да хванат страната ни в клопката на несигурността и нестабилността", каза Санду след обявяването на частичните резултати от референдума за европейските амбиции на Молдова и от президентските избори.

"Имаме ясно доказателство, че тези престъпни групи са целели да купят 300 000 гласа - една измама с безпрецедентни мащаби", заяви Санду. "Тяхната цел е да подкопаят демократичния процес", добави тя.

Двата ключови вота бяха произведени в момент на твърдения от страна на молдовските власти, че Москва води хибридна война, за да дестабилизира страната и да я отклони от пътя й към ЕС. По време на предизборната кампания имаше твърдения за финансиране на промосковски опозиционни групи, за разпространяване на дезинформация, за намеса в местните избори и за голяма схема за купуване на гласове.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби потвърди опасенията за руска намеса във вота в Молдова, като заяви миналата седмица, че: "Русия работи активно, за да подкопае изборите в Молдова и нейната европейска интеграция". Москва многократно е отричала, че се намесва в Молдова.

"През последните няколко месеца Москва е отделила милиони долари за оказване на влияние върху президентските избори в Молдова", заяви Кърби. "Смятаме, че тези пари са отишли за финансиране на предпочитаните от нея партии и за разпространяване на дезинформация в социалните медии в полза на техните кампании", добави той.

В началото на октомври молдовските правоприлагащи органи заявиха, че са разкрили мащабна схема за купуване на гласове, организирана от Илан Шор, проруски олигарх в изгнание, който в момента живее в Русия. Той е платил 15 млн. евро (16,2 млн. долара) на 130 000 лица, за да подкопае двата вота.

Миналата година Шор беше осъден задочно на 15 години затвор за измама и пране на пари по делото за 1 млрд. долара, изчезнали от молдовски банки през 2014 г. Той отхвърли обвиненията, като заяви, че "плащанията са законни". Популистката партия на Шор, която е приятелски настроена към Русия, беше обявена за противоконституционна и забранена миналата година.

В четвъртък молдовските власти осуетиха друг заговор, при който повече от 100 млади молдовци са получили обучение в Москва от частни военни групи за това как да предизвикат граждански безредици около двата вота. Някои от тях са участвали и в "по-напреднало обучение в лагери" в Сърбия и Босна, съобщи полицията, а четирима души са били задържани за 30 дни.

Прозападно правителство е на власт в Молдова от 2021 г., година след като Санду спечели президентския пост. През следващата година ще се проведат парламентарни избори.

Молдова, бивша съветска република с население от около 2,5 милиона души, подаде молба за присъединяване към ЕС след пълномащабното нахлуване на Русия в съседна Украйна и получи статут на кандидатка през лятото на същата година, заедно с Украйна. През юни Брюксел се съгласи да започне преговори за членство.