В Москва: Погребват Михаил Горбачов (ВИДЕО)

Топ
09:26 - 03 Септември 2022
3925
В Москва: Погребват Михаил Горбачов (ВИДЕО)

Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще бъде погребан днес в Москва. Церемонията няма да е равносилна на държавно погребение и ще мине без присъствието на президента на Русия Владимир Путин. Той положи цветя пред тялото на Горбачов в болницата, в която почина бившият съветски лидер.

Путин оправда отсъствието си от погребението с ангажименти като международен телефонен разговор и подготовка за пътуване в руския Далечен изток следващата седмица.

Сравнително по-скромната погребална церемония отразява сложното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е почитан на Запад заради прекратяването на Студената война, но е презиран от мнозина в родината си заради разпадането на Съветския съюз и последвалия икономически крах, принудил милиони хора да живеят в бедност.

Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва до съпругата си Раиса. Преди това ще има траурна церемония в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична сграда близо до Кремъл, която се използва за държавни погребения още от съветско време. Тук е било и поклонението пред тялото на починалия Сталин.

Въпреки избирането на това престижно място Кремъл се въздържа да нарече церемонията държавно погребение. Ако Кремъл беше обявил държавно погребение за Горбачов, това щеше да направи по-трудно за Путин да пренебрегне събитието. Щеше да се наложи и Кремъл да изпрати покани на чуждестранни лидери, нещо, което руското президентство очевидно не е искало да прави в условията на покачващо се напрежение със Запада заради войната в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин, който някога нарече разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на века", избягваше да критикува Горбачов персонално, но многократно го е обвинявал, че не е осигурил писмени ангажименти на Запада, че НАТО няма да се разширява на изток.