В началото на юни представят новия устройствен план за Борисовата градина

Различни мнения, становища или предложения на граждани ще бъдат приемани до 19 юни

Новини
13:16 - 29 Май 2019
1822
В началото на юни представят новия устройствен план за Борисовата градина

Новият устройствен план на Борисовата градина ще бъде представен пред гражданите на 5 юни. Проектът ще бъде показан в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в аудитория 230.

Той ще бъде на разположение на всички заинтересовани и в сградата администрацията на район "Средец", а също и онлайн на сайта на общината.
След като бъде представен, всеки ще може да изкаже своите писмени мнения, становища или предложения до 19 юни онлайн. След тази датата предложения няма да се разглеждат. На 26 юни ще бъде проведена и заключителна дискусия отново в УСАГ.

Какво включва планът?

Телевизионната кула, намираща се на бул. „Драган Цанков“ ще бъде отворена за столичани и гостите на града. Тя предлага гледка към столицата от 106 метра височина. Телевизионната кула е частна собственост и засега отварянето й е желание на проектантите. А пускането на посетители не зависи от Столична община.

В целия парк ще има забрана за разполагането на сергии, пазарски будки, будки за хазартни игри, както и рекламни елементи и съоръжения. Няма да бъдат разрешени чадъри и тенти в различни цветове, те ще могат да бъдат само в бежово, охра, бяло и зелено, и в тон с околната среда.

Според плана се предвижда гара "Пионер" да стане чисто нов спортен център, където ще бъде преместена базата на "Спортна София".

Забранено ще бъде строителството около националния стадион и стадион "Българска армия". Там ще се допуска само модернизация.

Стадион "Юнак" ще бъде ремонтиран и ще бъде възстановен в оригиналния си вид. Вместо конната база в парка ще има нови игрища на "Спортна София", като за тях се планира паркова композиция. Вместо познатата автокъща, ще бъде изграден модерен подземен паркинг. Друго ключово място около езерото "Ариана", ще бъде почистено от обекти като там ще остане само едно заведение.

Изключително интересна е и идеята да се улеснят пешеходците в района при метростанция стадион "Васил Левски", като се построи пешеходен подлез под бул. "Драган Цанков" в посока техникума по строителство.

Някои от обектите в парка пък ще бъдат преместени на други места. Целта е мястото да се изчисти от излишните елементи и да бъде още по-приятно за отдих.