В най-голямото училище "Уилям Гладстон" 19% от учителите искат ваксина

Просветното министерство все още обработва данните за страната

Новини
16:30 - 08 Януари 2021
4024
В най-голямото училище "Уилям Гладстон" 19% от учителите искат ваксина

Малко над една четвърт от учителите са се записали за Covid ваксинация, показа проверка на "Хоризонт" в три училища в София, Кюстендил и Търговище. От просветното министерство на свой ред заявиха, че са в процес на обобщаване на данните.

В най-голямото училище в страната – 18-о СУ "Уилям Гладстон" в София, 19% от учителите са поискали да се ваксинират, съобщи директорът Величка Стойчева.

"Като някои от колегите, с които съм разговаряла, изчакват да видят и другата ваксина - на "Модерна", и евентуално ще актуализират мнението си".

В 6-о Основно училище "Паисий Хилендарски" в Кюстендил 28 на сто от учителите желаят ваксинация.

"От общо 90 учители са се записали 25. По-голямата част са учители от начален етап", обясни директорът на учебното заведение Здравка Тасева.

В търговищкото 2-ро СУ "Проф. Никола Маринов" 1/3 от учителите или 33% са се записали в списъците за ваксинация съобщи директорът Анета Куманова:

"Аз вярвам в медицината и във ваксините и смятам, че на следващ етап и други ще изявят желание".

По-малко от 6 на сто е средният процент непедагогически служители в трите училища, пожелали ваксинация. В 18-о училище в София например нито един такъв служител не желае имунизация.

В интервю за "Хоризонт" заместник-просветният министър Таня Михайлова съобщи, че данните са в процес на обобщение.

"Все още събираме списъци на колегите, които работят в училище", посочи тя.

18-о СУ "Уилям Гладстон" в София (Трета мъжка гимназия преди) е с любопитна история. Там са се изучили академиците Георги Наджаков, Ангел Балевски, Петър Динеков, професорите Христо Димитров, Васил Божинов, артистите Александър Райчев, Асен Миланов, Никола Николов, писателите Веселин Андреев, Иван Мартинов, Емил Манов и др.

През 1950-те и 1960-те години училището завършват известният театрален и филмов актьор Ицках Финци и Иван Славков, обществен и спортен деятел. Като частен ученик в гимназията се дипломира и Тодор Живков – лидер на БКП, премиер и председател на Държавния съвет на НРБ.

През 1967 г. училището завършва Иван Костов, министър-председател на България в периода 1997 – 2001 г.

Сред възпитаниците на училището са актьорите Петър Попйорданов и Захари Бахаров, телевизионният говорител Никола Филипов, телевизионната водеща Станислава Трайкова, музикантът Рангел Игнатов от група „Фреш“, рап изпълнителят Ивайло Иванов.