В най-мащабната от седмици атака Русия нанесе удари из цяла Украйна

Силни взривове разтърсиха Киев и околностите му на разсъмване

Актуални новини
20:24 - 21 Септември 2023
4562
В най-мащабната от седмици атака Русия нанесе удари из цяла Украйна

Силни взривове разтърсиха Киев и околностите му на разсъмване. Кметът на столицата Виталий Кличко съобщи, че от ударите са ранени седем души, включително 9-годишно момиче. Отломки от ракети са паднали в центъра на града и са нанесли щети на няколко сгради, включително жилища, училище и фабрика за напитки.

„Събудих се от експлозията. Отначало зад прозореца имаше червени отблясъци, а после прозорец вече нямаше и аз лежах покрита със счупени стъкло. Чух, че хората крещят и плачат, и се втурнах навън”, разказва Оксана, жител на Киев.

При руски обстрел срещу южния град Херсон тази нощ има загинали в общежитие. „Преброихме 42 експлозии. Двама души загинаха, петима бяха ранени и откарани в болница”, посочва жител на града.

Най-малко 11 души са пострадали при нападение в централния украински град Черкаси. Спасители се опитваха да намерят още оцелели сред отломките на хотел и намиращите се наблизо жилищни сгради.

„Това тук беше аптека. Както виждате, от нея не е останало почти нищо. Всичко е изгоряло. Цялото оборудване, всички лекарства, всичко…”, твърди Яков, жител на Черкаси.

Украинското министерство на вътрешните работи и регионалните власти съобщиха за взривове в области из цялата страна. Прекъсвания на електрозахранването бяха регистрирани в пет украински региона в западната, централната и източната част на страната, което върна спомените за руските атаки срещу критичната инфраструктура през миналата зима.