В нарушение на програмата на кабинета: Министерство на отбраната продава 15 имота в София и страната преди изборите

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев призова Тагарев да отмени търговете

Политика
21:50 - 09 Октомври 2023
3398
В нарушение на програмата на кабинета: Министерство на отбраната продава 15 имота в София и страната преди изборите

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев разкриха, че Министерството на отбраната продава на търг 15 имота на ведомството, като 5 от тях са в София, а 10 в страната. 

"Докато цялата страна е обхваната от местни избори, МО решава да продаде до края на предизборната кампания 15 имота на стойност над 25 млн. лв. Три от тези имота са в София (в районите Витоша, Сердика и Люлин). Те са с обща начална цена 11.5 млн. лв. Според Общия устройствен план на София в тях ще се реализира строителство с общо РЗП около 150 000 кв. м", пише в профила си във Facebook Гаджев.

По думите му тази продажба всъщност нарушава програмата на правителството "Денков-Габриел".

"Ето защо с колегите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС призоваваме продажбата на тези имоти да бъде прекратена веднага и повече да не се допуска продажба на имоти в градове с дислокация на военни формирования. В противен случай имаме подготвени и законодателни решения, които ще внесем", заявява още Гаджев. 

За същия казус информира в социалната мрежа и председателят на СОС.

"Не слушайте какво говорят ПП-ДБ, гледайте ги какво правят. Щели да борят презастрояването в София, казват кандидатите им за съветници и кмет в София. А техният министър на отбраната, "по терлици" в предизборната кампания продава три имота на военното ведомство в София, на които могат да се построят сгради със 150 000 квадратни метра. За сравнение, НДК е с РЗП от 117 000 кв.м", пише Георгиев и продължава:

"С размах действат борците с презастрояването, нали? Това ли е промяната, която предлагат за София?! Вместо да искаме държавата да ги прехвърли на общината за строителство на детски градини и училища, желаещите да "спасят" София ще отворят вратата за огромни строежи в три района - Люлин, Витоша и Сердика?"

Георгиев допълва, че парцелите на военното министерство ще станат частни и в тях ще се строи. Председателят на СОС също призовава тези действия на министерството да бъдат прекратени.

Проверка показва, че такива обяви за имотни търгове в действителност съществуват и са публикувани на сайта на ведомството на 20 и на 28 септември.

В тях са обявени за продажба общо 15 имота - 5 в София и още 10 в цялата страна - в Казанлък, по два в Хисаря и в Сливен, в Гоце Делчев, в Сливница, в село Сапарево, в Село Осетеново и в село Стоил войвода.

Имотите в столицата са разположени в районите "Витоша", "Сердика" и "Люлин". Първият от тях се намира на ул. "Подп. Калитин", като неговата площ е 1,945 дка, а началната тръжна цена - 4 494 125 лв.

Вторият обявен за продан имот е на бул. "Цар Борис III" № 341. Неговата площ възлиза на  2,109 дка, а началната тръжна цена - 820 712 лв.

йВ "Овча купел" министерството продава два магазина в бл. 411, входове Г и Д, които са съответно с начална цена 134 982 лв. и 56 778 лв.

Последният имот, пуснат на търг от МО, е с най-голяма стойност - 6 182 220 лв. Неговата площ е 39,197 дка и се намира в район "Люлин".

Обявените в документите дати за провеждане на търговете са 24 и 25 октомври тази година.