В навечерието на 9.09: Нашариха Паметника на Съветската армия

Монументът бе изрисуван в разгара на словесната война между България и Русия

Актуални новини
08:48 - 08 Септември 2019
3593
В навечерието на 9.09: Нашариха Паметника на Съветската армия

В навечерието на 9 септември и в разгара на словесния скандал между България и Русия Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново бе надраскан.

Монументът е нашарен със спрей в горната част, така че да бъде затруднено неговото почистване.

Това не е първият случай, в който Паметникът на Червената армия става обект на подобна атака през последните години. По принцип българските официални власти винаги са осъждали тези действия, определяйки ги като вандалски.

Този път инцидентът се случва в навечерието на 9 септември и на фона на скандал между Русия и България относно изложба, организирана от руското посолство в София, посветена на освобождаването на народите от Централна и Източна Европа от нацизма.

Събитието на руското посолство, което е планирано да се проведе на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, бе анонсирано с провокитивен плакат „Освобождението на България”. В представянето на документалната изложба се казва, че тя ще бъде открита от посланик Анатолий Макаров, от директора на фондацията „История на Русия” Константин Могилевски и историка проф. д-р Евгения Калинова.

Миналата седмица българското външно министерство излезе с остра декларация. "Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", заявиха от българското дипломатическо ведомство.

Паметникът на Съветската армия, за който политици и общественици отдавна настояват да бъде махнат от центъра на София, е обект на атаки почти винаги в навечерието на спорни исторически събития, свързани със СССР или Русия - като нахлуването на съветските танкове в Чехословакия през 1968 г., анексирането на Крим от Русия и т.н.

Най-вероятно в близките часове по традиция ще последва реакция на посолството на Руската федерация в българската столица.