В Нидерландия гласуват вот на недоверие срещу Рюте

ЕС
11:11 - 10 Юли 2023
1133
В Нидерландия гласуват вот на недоверие срещу Рюте

В нидерландския парламент днес ще има вот на недоверие срещу премиера Марк Рюте, който може да сложи край на управлението на задържалия се най-дълго време на власт министър-председател в нидерландската история, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Вотът на недоверие ще се състои само няколко дни, след като четвъртото правителство на Рюте подаде оставка.

По принцип коалиционното правителство на Рюте би трябвало да остане на власт като временно правителство, докато не бъде сформиран нов кабинет след парламентарни избори – процес, който в Нидерландия обикновено отнема месеци заради раздробеността на политическите сили в законодателния орган. Опозиционните партии обаче искат да отстранят Рюте незабавно, като казват, че вече не може да му се вярва, тъй като е причинил правителствена криза във връзка с обсъжданията на миграционните политики. 

"Рюте причини тази правителствена криза, нуждаем се от друг човек", заяви снощи в телевизионно предаване лидерката на опозиционната Партия на труда Аче Къйкен.

Ройтерс отбелязва, че не е ясно дали при вота на недоверие Марк Рюте ще бъде подкрепен от коалиционните си партньори, тъй като през уикенда техни представители казаха, че го винят за създалата се ситуация.