В Нидерландия не достига водата

Новини
20:36 - 03 Август 2022
3378
В Нидерландия не достига водата

Правителството на Нидерландия обяви в сряда недостиг на вода след необичайно сухо лято без прогноза за дъжд през следващите две седмици, предава Ройтерс.

Безпрецедентните горещи вълни обхванаха големи части от Европа и Съединените щати миналия месец, предизвиквайки призиви за повече усилия за справяне с глобалното затопляне, което според учените прави периодите на изключително горещо време по-чести и смъртоносни.

Тъй като две трети от населението в Нидерландия живее под морското равнище, сушите могат бързо да се превърнат в остър проблем в Холандия, което води до затлачване на реките и възпрепятстване на водния трафик.

Допълнителен проблем възниква от изсъхването на дигите - много от тях изискват теглото на самата вода, за да останат стабилни.

"Виждаме как в Нидерландия става по-сухо от няколко седмици поради изпарението в нашата собствена страна и много ниските речни потоци от чужбина", каза Микеле Блом от Агенцията за обществени дейности и управление на водите на страната, която отговоря за справянето със сушите.

В момента шлеповете по долното течение на Рейн - важен маршрут за транспортиране на въглища от Ротердам до германските производители на стомана и енергия - работят с по-малко от половината капацитет.

Нивата на подпочвените води обаче намаляват и "са много ниски на места на юг", каза министерството, което води до цъфтеж на водорасли и измиране на рибата.

Питейната вода не е засегната.

Властите призовават хората да пестят вода, като южните провинции Зеландия и Лимбург молят хората да не използват повърхностни води за поливане - мярка, която засяга фермерите.