В новата столица на Индонезия няма да бъдат допускани коли с ДВГ

Икономиката, която ще се развива в Нусантара, е „зелена“ и всичко, което ще се прави там, „ще бъде зелено“

Новини
16:30 - 13 Август 2024
1192
В новата столица на Индонезия няма да бъдат допускани коли с ДВГ

В новата столица на Индонезия няма да има автомобили с бензинови двигатели. Това заяви президентът на страната Джоко Уидодо, предаде Detik. Според Уидодо икономиката, която ще се развива в Нусантара, е „зелена“ и всичко, което ще се прави там „ще бъде зелено“.

„Електрическите автомобили ще се използват като превозни средства, а автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще бъдат забранени в Нусантара, защото концепцията му е за зелен град“, подчерта той.

Джоко Уидодо представи идеята за преместване на столицата от Джакарта през 2019 година. Решението е свързано с факта, че

сегашната столица на Индонезия е претоварена и потъва с около 15 см на година.

Първоначално се планираше метрополисът да се появи на остров Калимантан в източната част на Борнео до 2024 година. За тези цели бяха отделени почти 32 милиарда долара, но поради пандемията изпълнението на проекта беше спряно.

През 2022-а правителството одобри проект на закон за преместване на столицата в Нусантара. Новоизбраният президент на Индонезия Прабово Субианто, който ще встъпи в длъжност на 20 октомври, каза, че няма търпение да завърши строителството на Нусантара и е готов да се премести там.

Проектът за изграждане на нова столица на Индонезия е изправен пред множество проблеми, включително забавяне на строителството и липса на чуждестранни инвестиции, пише Reuters. В понеделник, 12 август, в Нусантара се проведе първото заседание на кабинета на министрите в новата столица.

Джоко Уидодо заяви, че местоположението на новата столица е стратегическо и ще допринесе за равномерното развитие на най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Той добави, че остров Ява, който представлява 58% от БВП на страната, отдавна доминира в Индонезия по отношение на населението и икономическата активност.