В новото правителство на Кипър преобладават заможните хора

Новини
15:04 - 28 Април 2023
1446
В новото правителство на Кипър преобладават заможните хора

В новото правителство на Кипър, което започна мандата си на 1 март, преобладават заможните хора.

Това става ясно от имуществените декларации на новите президент и министри при встъпването им в длъжност (т. нар. pothen esches), които бяха публично обявени. Оповестяването им съвпадна с обсъждането в парламента на промени в закона, чрез които да се засилят прозрачността и контролът върху състоянието на хората във висшето държавно управление.

Президентът на Кипър Никос Христодулидис е сред средните собственици в правителството.

Той е декларирал недвижими имоти на стойност около 340 000 евро, като част от парцелите са наследство. Разполага с общо 120 000 евро в две сметки в две банки и изплаща два ипотечни кредита за над 230 000 евро. Христодулидис не притежава акции в компании, няма кола на негово име.

Най-богат е министърът на вътрешните работи Константинос Йоану (на снимката).

Делът му в 6 поземлени имота възлиза на около 2,7 млн. евро. Той притежава парцели, ниви, апартамент в Берлин на стойност 350 000 евро.

Йоану е акционер в 8 компании. Той има две коли, мотоциклет и е единственият член на кабинета собственик на лодка на стойност 45 000 евро. В банки държи 500 000 евро и е със заем от 370 000 евро.

Имоти на стойност почти 1,7 млн. евро обявява министърът на енергетиката Георгиос Папанастасиу.

С най-много поземлена собственост е земеделският министър Петрос Ксенофонтос. Той е собственик или съсобственик на 62 имота, повечето от които са ниви.

Една от най-важните промени в закона, които парламентът започна да обсъжда, предвижда декларациите на висшите представители на властта да се подават по електронен път, чрез специална електронна платформа.

Първият етап от нея е завършен и действието ѝ бе демонстрирано пред парламентарната комисия по време на дискусията по новия закон.

Платформата ще бъде свързана със системите на имотния регистър и други държавни служби, като по този начин ще дава възможност за автоматична проверка на верността на обявените данни и ще осигури по-ефективен контрол.

Ще се въведе и по-детайлно описване в декларацията на произхода на средствата и имуществото. Очаква се депутатите да гласуват новото законодателство до лятото.