В Одеса провеждат военно обучение за гражданите

Руски военни кораби и самолети бомбардираха петролни складове в околностите на града

Свят
12:17 - 05 Април 2022
1929
В Одеса провеждат военно обучение за гражданите

В Одеса се провеждат курсове за териториална самоотбрана и военно обучение за населението, като от началото на март досега над три хиляди души, повечето от половината жени, са преминали през тези курсове, информира "Евронюз".

Засега градът, който заема стратегическо местоположение и е голямо пристанище на Черно море остава относително незасегнат от военните действия, макар, че в първите дни на инвазията се очакваше руски морски десант в района.

Руски военни кораби и самолети обаче бомбардираха петролни складове в околностите му през уикенда, като използваха повече от 50 крилати ракети. Кметът на Одеса Генади Труханов, каза че при ударите са повредени и жилищни сгради.

Ако черноморското пристанище падне, Украйна ще остане без излаз на море и ще бъде отрязана от задграничната търговия. В ранните часове в понеделник имаше още експлозии, докато седем души загинаха и 20 бяха ранени в неделя в град Очаков, на 40 мили източно от Одеса, а 14 бяха ранени, сред които и дете.

В неделя британското министерство на отбраната заяви, че Русия все още има възможност да извърши морски десант, но подобна операция би била много рискована, тъй като украинските въоръжени сили са имали време да се подготвят за нея.

Руските военноморски сили поддържат далечна блокада на украинските брегове на Черно и Азовско море.